Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész Kamara Chamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 318-2444
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:
kamarai kód:
jelszó:

2019. november 13.
N Y I T Ó L A P
Budapest Építészeti Nívódíja 2019
Bővebb ˅
Elnök,
2019. október 30.
Meghívó a Budapest Építészeti Nívódíja 2019 ünnepélyes átadására.


Tekintse meg digitális meghívónkat!

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara 2019. júliusában közös pályázatot írt ki Budapest Építészeti Nívódíja 2019 elismerés adományozására.

A pályázatra 24 pályamű érkezett, a bírálati folyamat az előzsűrizést, zsűrizést és helyszíni bejárásokat követően lezárult.


Nagyításhoz kattintson a képre!Letölthető tartalom:
Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok 2019
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. november 6.
2019. november 8-10. között ismét megrendezésre kerül a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok rendezvény, amelynek során újra felkereshetők magyar passzívházak és alacsonyenergiás épületek.


A Passzívház Magyarország Egyesület szervezésében megtekinthető épületek látogatása díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezés és további információk >> ITT <<
Molnár Péter-emlékdíj
Bővebb ˅
www.epiteszforum.hu,
Titkárság,
2019. november 6.
2019-ben Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építészek (dmb műterem), valamint Hartmann Gergely építész, kutató kapott Molnár Péter-emlékdíjat.


A díjazottak: Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem), Hartmann Gergely

15 év, 32 díjazott – Átadták a Molnár Péter-emlékdíjat

Molnár Péter kétszeres Ybl-díjas építész emlékére, az építészet magas szintű művelésének és az építészeti kultúra terjesztésének elismerésére hozta létre a Molnár Péter-emlékdíjat 2004-ben Molnár Péter özvegye, Baló Borbála és Winkler Barnabás építész. A díjazottak személyéről egy héttagú kuratórium dönt, amelynek tagjai - az alapítók mellett - Mónus János kuratóriumi elnök, Ferkai András, Pazár Béla, Kalmár László és Szabó Levente (2019 óta).

"Célunk egy olyan építész-, épületsodor megmutatása is, mely folyamatos, reális hazai alapokon nyugszik (esztétikát ebből származtat), egymásból is táplálkozó, kényszerű ideológiákkal terheletlen, összességében etikán alapul" - összegezte még 2014-ben a díjat és a zsűri munkáját Mónus János.

Az elismeréseket hagyományként a HAP Galéria építész-életműkiállításának megnyitóján adják át, melynek 2015 óta a FUGA ad otthont. Néhány nappal ezelőtt Arnóth Lajos építész emlékkiállításának megnyitóján vehette át a díjakat Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építészek (dmb műterem), valamint Hartmann Gergely építész, kutató. Nagy érdeklődés övezte a 15. alkalommal átadott emlékdíjat, szinte teltház volt az eseményen, ahol Winkler Barnabás és Mónus János beszéde után következett a díjak átadása.

Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építészeket Szabó Levente méltatta. A díjakat Baló Borbála, Molnár Péter özvegye, Mónus János és Winkler Barnabás adta át.


Gratulálunk a díjazottaknak!


A díjátadó után Golda János megnyitotta Arnóth Lajos (1929-2017) építész emlékkiállítását, amely november 18-ig látogatható a FUGA-ban. SAM születésének 90. évfordulóját november 16-án, szombaton 17 órakor Bach-koncerttel ünnepli a család és a barátok közössége. A nyilvános eseményre jegyek kaphatók a FUGA-ban.

Közösségi Tervezés Konferencia 2019
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. november 6.
Közösségnek tervezni, közösséggel tervezni, közösen tervezni? Hogyan csináljuk, miért jó, mikor nehéz, és miért szeretjük mégis?


Hogyan és miért jó oktatni, továbbadni? Mit szól ehhez a szociológus, a pszichológus, a kutató, a tájépítész, a friss diplomázó, a tervező építész, az oktató, vagy éppen a közösség maga? Novemberben gyertek velünk beszélgetni és meglátjuk!

A konferencia a BME Építőművészeti Doktori Iskola (DLA) szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg. A kétnapos esemény kurátorai Borsos Melinda és Dimitrijevic Tijana építészek (MICROarchitects). Az eseményt Alföldi György nyitja meg, a moderátor pedig Somogyi Krisztina. A helyszínt a BME és a FUGA Budapesti Építészeti Központ adják.

Letölthető program

Friss hírek, programok és kérdések a facebook oldalunkon!
https://www.facebook.com/kozossegitervezeskonferencia2019/

Szeretettel várunk!
Borsos Melinda és Dimitrijevic Tijana, kurátorok


BME Építőművészeti Doktori Iskola - Nemzeti Kulturális Alap - FUGA Budapesti Építészeti Központ
Letölthető tartalom:
Tisztújítás 2020
Bővebb ˅
VJB,
Titkárság,
2019. november 6.
Kamaránk - a Budapesti Építész Kamara (BÉK) - 2020. októberében tartja 4 évenként esedékes Tisztújító Taggyűlését.


Tisztelt Szakmagyakorló!

A tisztújítás során fontos feladatunk - az előzetes jelölés alapján - döntést hozni a választott tisztségviselők és bizottsági tagok (elnök, alelnök, elnökségi tag, Felügyelő Bizottság tag, Etikai-Fegyelmi Bizottság tag, Választási Jelölőbizottság tag, küldött) személyéről.

A Választási Jelölőbizottság nevében kérem, hogy amennyiben van konkrét személyre vonatkozó javaslata a jelzett tisztségek betöltésére, úgy e-mailben küldje meg részünkre a vjb@bek.hu címre.

A jelenlegi tisztségviselők és bizottsági tagok (mellékelve) közül sokan újra megmérettetik magukat, azonban néhányan nem vállalják az újabb ciklust. Ezért is fontos új tagok bevonása.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy Alapszabályunk értelmében elnöknek csak olyan aktív tag jelölhető, aki a tisztújítást megelőzően legalább 1 évig a BÉK-nél, vagy a MÉK-nél választott tisztségviselőként, választott bizottsági tagként vagy döntés előkészítő testület tagjaként a kamara tevékenységéről, működéséről gyakorlati tapasztalatot, ismeretet szerzett.

Továbbá nagyon fontos a küldött tisztség jelölése/vállalása, hiszen két tisztújítás közötti időszakban ők képviselik a teljes tagság érdekeit a Területi Küldöttgyűlésen, Küldöttértekezleten, a MÉK Küldöttgyűlésén.

Várom tehát javaslatára, vállalására vonatkozó visszajelzését!

Konstruktív együttműködésükben bízva,

Tisztelettel:

Bálint Imre DLA
Választási Jelölőbizottság
elnök
Jogszabályváltozás
Bővebb ˅
MÉK,
Titkárság,
2019. október 29.
A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása – több más jogszabály módosítással együtt – 2019. október 24-én lépett hatályba.
A Magyar Építész Kamara állásfoglalása a 244/2019. (X.22.) Kormányrendelet kapcsán

A Magyar Építész Kamara megalakulása óta konstruktív partnere a jogalkotónak.

Teszi ezt annak érdekében, hogy a jogszabályokba beépüljenek a szakma tapasztalatai, hogy a jogszabályok alkalmasak legyenek az épített környezet fenntartására, fejlesztésére, hogy megfeleljenek az építésben résztvevő valamennyi szereplő igényeinek, biztosítva ezáltal, hogy vállalható, értékes építészeti örökséget hagyjunk az utókorra.

A korábbi sikeres közös munkát követően az együttműködés az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 244/2019. (X.22.) Kormányrendelet esetében elmaradt, a Magyar Építész Kamara véleményét nem kérték ki, holott a rendelet olyan súlyú módosításokat tartalmaz, amely mindenképpen megkívánta volna az érintett szakmai szervezetekkel történő egyeztetést.

Jelen módosítás azonnali hatályba léptetése felkészületlenül érte az építési beruházások minden résztvevőjét, köztük a tervezőket is, így a Magyar Építész Kamara kénytelen egy már érvényben lévő jogszabály mellett felkészíteni a tagjait annak alkalmazására.

Úgy véljük, hogy csak azok a jogszabályok állják ki az idők, a szakma és a társadalom próbáját, amelyek megfelelő konszenzussal, az érintettek megkérdezésével, a vélemények figyelembevételével születnek!

Ennek érdekében ismételten felajánljuk együttműködésünket, bízva abban, hogy a szakmai szervezetek jobbító szándékú véleményének kikérése, és annak beépítése a jogszabályokba, segítségére szolgálhat a jogalkotónak abban, hogy munkájával megfeleljen a szakma és a társadalom vele szemben támasztott igényeinek!

Budapest, 2019. október 27.
a Magyar Építész Kamara elnöksége


Jogszabályváltozás:

A linkre kattintva elérhető és letölthető az egységes szerkezetbe foglalt hatályos szöveg. A módosított részek függőleges piros vonallal vannak jelölve.

2019. október 24-től hatályos:
Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet


2019. november 9-től hatályos:
Az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet

Az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet


A Kormány 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelete az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról - salátarendelet, október 24-én hatályba lépett szövege
Ez az öt épület a 2019-es Piranesi-díj magyar jelöltje
Bővebb ˅
www.epiteszforum.hu,
Titkárság,
2019. október 25.
A Piráni Építészeti Napok az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti konferencia, amelynek elengedhetetlen része a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás, ahol régiónk legkiemelkedőbb épületei versengenek a Piranesi-díjért. A díj magyarországi előzsűrízése alapján 5 projekt szállhat versenybe.

A Piráni Építészeti Napok a világ egyik legrégebbi hagyományokkal rendelkező nemzetközi építészeti konferenciája, amely minden évben bemutatja a legfrissebb építészeti trendeket és a leginnovatívabb térformálási ötleteket. A konferenciát több kapcsolódó építészeti kiállítás is kíséri, közülük a legfontosabb a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás: az előző két év munkáiból Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia jelölőbizottságai választják ki országonként azt az öt projektet, amelyek bemutatkozhatnak a tárlaton, egyúttal versenyezhetnek a Piranesi–díjért.
Magyarország nemzetközi kapcsolattartója és a hazai zsűri elnöke Gunther Zsolt építész, a 3h építésziroda vezető tervezője.

2019. évi jelöltek:

Régi budai városháza épületrehabilitáció
Tervezők: Szabó Levente DLA, Alkér Katalin, Bartha András, Biri Balázs, Terbe Rita DLA, Tolnai Zsolt (Hetedik Műterem)

Újpesti Piac és Vásárcsarnok és Újpesti Rendezvényközpont
Tervezők: Bikki István, Bun Zoltán PhD, Balogh Boglárka, Dobos Zsolt, Erdélyi Róbert, Konrád József, Kovács Veronika, Palásti Ildikó, Schöff Gergely, Sümeghy Áron (Firka Építész Stúdió)

Tyukocka - tyúkól
Tervezők: Sztranyák Gergely, Hajdu Veronika, Borbély Fruzsina Anna, Zilahi Péter

Vizafogó Tagóvoda felújítása és bővítése
Tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Tőrös Ágnes (Archikon)

Jazz Loft Aquincum Apartments
Tervezők: Turányi Bence (T2a Architects)


Hallgatói kategória jelöltjei:

Kertészeti Kutatóközpont a Józsefvárosban
Tervező: Novák Sándor (BME Építészmérnöki Kar - Lakóépülettervezési Tanszék)
Konzulens: Kolossa József DLA


Biogázfeldolgozó és látogatóközpont
Tervező: Kazi Zsolt (BME Építészmérnöki Kar - Középülettervezési Tanszék )
Konzulens: Kronavetter Péter

Marosi Miklós kapta az idei XIII. Kerületi Építészeti Díjat
Bővebb ˅
XIII. KERÜLETI HÍRNÖK ,
Titkárság,
2019. október 24.
Marosi Miklós Széchenyi-, Ybl- és Príma díjas építész, a Magyar Mûvészeti Akadémia tagja kapta az idei XIII. kerületi Építészeti Díjat; az elismerés elsõsorban a nyáron átadott Klapka Központ tervezésének szól, de emellett több munkája is megtalálható a városrészben.


Nagyításhoz kattintson a képre!


Nagyításhoz kattintson a képre!
Letölthető tartalom:
Tűzvédelmi konferencia
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 23.
A tervezéskor figyelembe veendő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek aktuális szabályairól is szó lesz a 2019. november 7-i szakmai konferencián, melynek témája az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat), illetve általában a tűzvédelem.


A Tervezői Nap szakmai védnöke és együttműködő partnere ez alkalommal is a BME Épületszerkezettani Tanszéke, az egyetemi oktatók előadásait a nap levezető elnöke, dr. Takács Lajos Gábor docens szervezi. Ezt egészítik ki a cégek témakörhöz kapcsolódó alkalmazástechnikai, anyagismertető előadásai; többek között a trapézlemez+PIR rétegrendek, a hőszigetelt homlokzatok, a szárazépítési szerkezetek tűzvédelmi kérdései kerülnek szóba, és téma lesz a természetes hő- és füstelvezetési szerkezetek tervezése is.

Időpont: 2019. november 7., kezdés 9.00 órától
Helyszín: Bara Hotel konferenciaközpontja (Budapest XI., Hegyalja út 34–36.)
MÉK akkreditáció: 2,5 pont (MÉK 2018/252)

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ÉS JELENTKEZÉS >>

Várjuk Önt a konferencián!

Üdvözlettel:
Csanády Pál
főszerkesztő, Metszet építész-folyóirat
Email: info@artifexkiado.hu
Telefon: +36 1 783 1711
HuGBC Green Future Conference 2019 - Körkörösség az épített környezetben
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 21.
November 19-én Budapesten a Green Future Conference előadásai külföldi és hazai jó gyakorlatokat vonultatnak fel, ötleteket és megvalósítható stratégiákat mutatnak minden érdekelt számára.Az építőipar évente a világ erőforrásainak csaknem felét fogyasztja és hatalmas környezeti lábnyomot hagy. Olyan hosszú távú megoldásokat kell bevezetni, melyek új szokásokat, új együttműködési kereteket és új kreatív módszereket jelentenek.

November 19-én Budapesten a Green Future Conference előadásai külföldi és hazai jó gyakorlatokat vonultatnak fel, ötleteket és megvalósítható stratégiákat mutatnak minden érdekelt számára. Vendégünk Hollandia, mely egyike azoknak az európai országoknak, akik élen járnak a körkörös szemlélet megvalósításában.
A konferencia végén rövid workshopra is várjuk a résztvevőket!

Részletek és regisztráció itt.

Letölthető tartalom:
Műszaki megoldások előregyártással 2.0 – épületszerkezetek, tervezés, kivitelezés, magyar és nemzetközi projektek tapasztalatai
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 18.
Továbbképzési pontot érő országos webinárium a győri Széchenyi István Egyetemről


Időpont: 2019. november 6.
A közvetítés helyszíne: Széchenyi István Egyetem, Menedzsment Campus
(Győr, Hédervári út 25.)

MÉK 1,5 pont (272/2019)

Mára években számolható az az időszak, amikor az építőipar szakemberigénye jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló lehetőségeket: kevés a gyakorlott szakember és a szakoktatás helyzete sem javul. Az építőanyag gyártók sorra mutatják be azokat a műszaki megoldásaikat, amelyek a kevesebb élő munka igényük miatt az építési tevékenység hatékonyabbá tételét szolgálják, és amelyek megismerése a tervezőtől a kivitelezőig, a felelős műszaki vezetőtől a műszaki ellenőrig a határidők betartása és a szakemberhiány ellenére is biztosítható minőségi építés érdekében minden szakember számára hasznos lehet. A webinárium formában tervezett és az ország minden részéről követhető továbbképzésnek a győri Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusa ad otthont. Célja, hogy az előregyártás az építési folyamat minden tagja számára kínált előnyeit és lehetőségeit professzori előadások és megvalósult példák segítségével áttekintse.

Részvételi feltételek:
Helyszíni részvétel esetén: Előre regisztrálás és előre fizetés esetén a részvételi díj 3.000,-Ft (2.362,-Ft+Áfa). Előre regisztrálás és helyszíni fizetés esetén 4.500 Ft (3.543,- Ft+Áfa). Helyszíni regisztrációkor 4.500 Ft (3.543,-Ft+Áfa). A részvételi díj tartalmazza a napi ellátás díját.

Online egyéni részvétel esetén ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A képzés elvégzésének és a kamarai pont megszerzésének feltétele az online teszt kitöltése.

Regisztráció és részletes program: http://buildmarketing.hu/webinarium_gyor.html
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész TovábbképzőFUGA Budapesti Építészeti Központ - 10 éves a FUGA
Budapest Építészeti Nívódíja