Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész Kamara Chamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 318-2444
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:
kamarai kód:
jelszó:

2019. október 21.
N Y I T Ó L A P
HuGBC Green Future Conference 2019 - Körkörösség az épített környezetben
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 21.
November 19-én Budapesten a Green Future Conference előadásai külföldi és hazai jó gyakorlatokat vonultatnak fel, ötleteket és megvalósítható stratégiákat mutatnak minden érdekelt számára.Az építőipar évente a világ erőforrásainak csaknem felét fogyasztja és hatalmas környezeti lábnyomot hagy. Olyan hosszú távú megoldásokat kell bevezetni, melyek új szokásokat, új együttműködési kereteket és új kreatív módszereket jelentenek.

November 19-én Budapesten a Green Future Conference előadásai külföldi és hazai jó gyakorlatokat vonultatnak fel, ötleteket és megvalósítható stratégiákat mutatnak minden érdekelt számára. Vendégünk Hollandia, mely egyike azoknak az európai országoknak, akik élen járnak a körkörös szemlélet megvalósításában.
A konferencia végén rövid workshopra is várjuk a résztvevőket!

Részletek és regisztráció itt.

Letölthető tartalom:
Műszaki megoldások előregyártással 2.0 – épületszerkezetek, tervezés, kivitelezés, magyar és nemzetközi projektek tapasztalatai
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 18.
Továbbképzési pontot érő országos webinárium a győri Széchenyi István Egyetemről


Időpont: 2019. november 6.
A közvetítés helyszíne: Széchenyi István Egyetem, Menedzsment Campus
(Győr, Hédervári út 25.)

MÉK 1,5 pont (272/2019)

Mára években számolható az az időszak, amikor az építőipar szakemberigénye jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló lehetőségeket: kevés a gyakorlott szakember és a szakoktatás helyzete sem javul. Az építőanyag gyártók sorra mutatják be azokat a műszaki megoldásaikat, amelyek a kevesebb élő munka igényük miatt az építési tevékenység hatékonyabbá tételét szolgálják, és amelyek megismerése a tervezőtől a kivitelezőig, a felelős műszaki vezetőtől a műszaki ellenőrig a határidők betartása és a szakemberhiány ellenére is biztosítható minőségi építés érdekében minden szakember számára hasznos lehet. A webinárium formában tervezett és az ország minden részéről követhető továbbképzésnek a győri Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusa ad otthont. Célja, hogy az előregyártás az építési folyamat minden tagja számára kínált előnyeit és lehetőségeit professzori előadások és megvalósult példák segítségével áttekintse.

Részvételi feltételek:
Helyszíni részvétel esetén: Előre regisztrálás és előre fizetés esetén a részvételi díj 3 000 Ft (2 362 Ft+Áfa). Előre regisztrálás és helyszíni fizetés esetén 4 500 Ft (3 543 Ft+Áfa). Helyszíni regisztrációkor 4 500 Ft (3 543 Ft+Áfa). A részvételi díj tartalmazza a napi ellátás díját.

Online egyéni részvétel esetén ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A képzés elvégzésének és a kamarai pont megszerzésének feltétele az online teszt kitöltése.

Regisztráció és részletes program: http://buildmarketing.hu/webinarium_gyor.html
Komplex Wienerberger szolgáltatások építészeknek falazatok, tetők, homlokzatok tervezéséhez
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 16.
A képzés célja, hogy a területi építész kamarákkal szorosan együttműködve "házhoz vigye" a szakmagyakorlók számára érdekes és fontos tudnivalókat egy ingyenes előadássorozat keretében.

A Wienerberger hagyományos építész konferencia sorozata 2019-ben országszerte 11 helyszínen, köztük Budapesten kerül megrendezésre.

Időpont: 2019. november 14.
Helyszín: CORVINA Rendezvényház (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19.)

Akkreditáció: MÉK 1 pont (2019/224)

A rendezvényen ingyenesen elérhetőek lesznek a Wienerberger Porotherm és a Tondach termékeit bemutató, aktualizált Alkalmazástechnikai és tervezési útmutatói is.
A BME-vel közös kiadásban készült Falazott tartószerkezetek - Tervezés az Eurocode alapján elnevezésű szakmai segédlet kedvezményes áron kapható lesz a konferencia-sorozat állomásain.

Előre is kérdezhet az előadóktól!
Ha szakmai kérdése van, amelyre mindenképp választ szeretne kapni, akkor írja meg azt az arpad.vidoczi@wienerberger.hu e-mail címre, és az előadások után megválaszoljuk. A kérdés mellé írja meg melyik helyszínre regisztrált!

Jelentkezés és a rendezvény pontos programja:
https://www.wienerberger.hu/epitesz-konferencia-2019
Jogszabályváltozás
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 16.
Változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 38/2019. (X. 15.) ITM rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról

A rendelet szövege:

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.  § (2a)  bekezdés 1.  pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 116. § 8. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 1.  §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.  § (1) E  rendelet hatálya – a  (2) és (3)  bekezdésben meghatározott kivételekkel – az  épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendeletben meghatározott épületekre, épületelemekre terjed ki.
(2) E  rendelet hatálya nem terjed ki azon műemlék épületre, helyi védelem alatt álló épületre és azok épületelemeire, amelyek esetében az  energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények betartása a műemléki vagy a helyi védettséget megalapozó érték megváltoztatását eredményezné.
(3) E rendelet hatálya nem terjed ki az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet hatálya alá tartozó épületekre.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését (2019.10.15.) követő 15. napon lép hatályba.

Eredeti tervező keresése
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 14.
8621 Zamárdi, Liliom utca 3. – Rózsa utca 54. (HRSZ: 28/1, 28/2) alatti épületek (korábban KIVOSZ Üdülő, később Rózsa Panzió)
Tisztelt Kollégák!

Keresem a 8621 Zamárdi, Liliom utca 3. – Rózsa utca 54. (HRSZ: 28/1, 28/2) alatti épületek (korábban KIVOSZ Üdülő, később Rózsa Panzió) eredeti tervezőjét, tervezőit, szerzői jogának tulajdonosát, tulajdonosait vagy jogutódját, jogutódjait az ingatlanon jelenleg található épületek tervezett felújításához és korszerűsítéséhez történő hozzájárulásuk megkérése érdekében.

Kérem, hogy az alábbi elérhetőségek valamelyikén vegye fel velem a kapcsolatot.

Köszönettel:
Gáti Attila László
építész
É 06 - 0372
+3/30/205.55.35
gati.attila@b522.hu
Magyar Építőművészetért Érem 2019
Bővebb ˅
MÉSZ,
Titkárság,
2019. október 14.
2010-ben alapította a Magyar Építőművészek Szövetsége ezt a díjat, amellyel évente egy olyan építészt, vagy az építészettel más szakmában foglalkozó személyiséget jutalmaz, aki munkájával érdemben segíti a magyar építőművészet nemzetközi elismertségét.Az elmúlt években több olyan jeles építész kapta meg ezt az elismerést, aki magyar származásúként a nemzetközi szakmai életben támogatta a hazai építészeket. Így például Magyar Péter, Papp László, Schweger Péter, vagy a tavalyi díjazott: Moravánszky Ákos. Mindegyikük elismert alkotó, oktató, tervező az építészet világában.

Jan Stempel a szó szoros értelmében nem magyar származású ugyan, de itthon van Magyarországon, hiszen innen indult a pályája: 1978-83 között a Budapesti Műegyetemen tanult, itt lett építész. Aktívan részt vett a Bercsényi Kollégium kulturális-szakmai életében, 1982-ben szerkesztőként ő hozta össze a Bercsényi 28/30 kiadásában cseh és magyar nyelven megjelent SIAL című kiadványt.
Ide kötik tehát az építészetben tett első lépések, ami szoros kötődéssel folytatódott: időről- időre visszatér Magyarországra. Bár tervezőként már nem itt, hanem Csehországban alkot, és nem a budapesti, hanem a prágai Műegyetem Építészkarának vezetője, Jan Stempel mégis valamennyire magyar építész maradt. Előadásokon, kurzusokon, kiállításmegnyitókon és könyvbemutatókon szerepelve egyike lett azoknak, akik bekapcsolják a kortárs magyar építészetet a világ építészetének véráramába.
Különösen sokat köszönhetünk neki abban, hogy a visegrádi országok építész szövetségeihez virágzó kapcsolat fűzi a magyar építészeket. Jan Stempel a V4 családi házairól összeállított, 2009-ben általa szerkesztett kötettel olyan anyagot mutatott be a hazai építészetről, amelyik megállja a helyét bármilyen nemzetközi összehasonlításban, és fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a hazai építészek családi házaiból válogatott kiállítás évről évre eljusson a V4-ek országainak szakmai és laikus közönsége elé.
Életművének egyik tudatos vállalása ez a misszió. Ezt kívánta a Magyar Építőművészek Szövetsége honorálni azzal, hogy Jan Stempelnek ítélte oda a Magyar Építőművészetért Érem 2019. évi kitüntetését.

Gratulálunk!
Átadták a MÉK - MÉSZ Diplomadíjakat
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 14.
84 pályamunka érkezett idén a MÉK-MÉSZ Diplomadíj pályázatára, számos makettel kiegészítve. A beérkezett terveket építészet, műemlékvédelem, belsőépítészet, terület- és településtervezés, táj- és kertépítészet szakterület szerint csoportosították, amelyeket külön tagozati zsűri bírált.

Építész Diplomadíj

Anschau Péter: Lettország, Ozolini Farm, Teakészítők vendégháza
Balogh Attila Zsombor: Ábrahámhegy, Vitorlás kikötő főépülete és apartman házak
Manoela de Sousa Oliveira: Casa das Artes / Művésztelep, Brazília, Recife városa
Tomasák Gergő: Hortobágyi Csillagvizsgáló - Látogató és Kutató Központ

Fődíj - A Graphisoft Magyarország szponzorálásával ArchiCad 23. szoftver
Kálna Dávid: Superblock, Baross tér-Kerepesi út, MÁV Igazgatási épület és lakóházak


Terület- és Településrendezési Tagozat Diplomadíj

Ulbert Dzsenifer: Pestszentlőrinc, Három király kulturális és rekreációs központ

Dicséret
Lengyel Tamás: Szigetvár piacának újratervezése


Táj- és Kertépítészeti Tagozat Diplomadíj

Lakatos Luca: Budapest, a Gubacsi-domb szabadtérépítészeti terv

Dicséret
Czél Izabella: Kincsem-dűlő szabadtérépítészeti fejlesztési terv, Tolcsva
Frits Barbara: Budakeszi, Biodiverz felületek települési gyűjtő utak mentén


Belsőépítészeti Tagozat Diplomadíj

Tajthy Renátó: Kilépő — A Népgőzfürdő rehabilitációja


Műemlékvédelmi Tagozat Diplomadíj

Megyesi Miklós: A dobozi Wenckheim-magtár hasznosításaMinden díjazottnak gratulálunk!

Új szabályzat, segédlet és szerződés minta
Bővebb ˅
MÉK,
Titkárság,
2019. október 10.
A már megvalósult épülethez kötődő építészeti és az építészeti-műszaki dokumentáció ismételt felhasználásának ajánlott díjszámítása MÉK-MMK közös szabályzata.
A szabályzat, a szabályzathoz tartozó segédlet és a felhasználási szerződés-minta megtekinthető és letölthető a joganyagoknál.

MÉK Belsőépítészeti Tagozat - Tisztújítás
Bővebb ˅
MÉK,
Titkárság,
2019. október 10.
A MÉK Belsőépítészeti Tagozat vezetőségének és a Minősítő Bizottság tagjainak mandátuma ez év októberében lejár, ezért Tisztújító Tagozati Gyűlés keretében új tisztségviselőket kell választani.
A Tisztújító Tagozati Gyűlés időpontja: 2019. október 21. hétfő - 15.00 óra, helye az Építészek Háza, Kós Károly terem (Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 2.)

Meghívó
További letölthető anyagok

A XIII. kerületi Építészeti Díj 2019
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. október 8.
Marosi Miklós kapta az idei kerületi Építészeti díjat


2019. október 3-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központban rendezték meg a XIII. kerületi Építészeti díj átadó ünnepségét. A díjat dr. Tóth József polgármester adta át az idei kitüntetettnek Marosi Miklósnak, akinek több épülete is található a kerületben, ezek közül kiemelendő az idei évben átadott Klapka Központ.

A XIII. kerületi Építészeti díjat 2013. óta azok az építészek kaphatják meg, akik kiemelkedő színvonalú építészi teljesítményt nyújtottak a kerületben az elmúlt 30 év során. A korábbi években is a szakma jeles képviselői nyerték el a díjat: dr. Finta József DLA, Nagy Csaba, Bálint Imre DLA, Kóris János DLA, Szabó Tamás János DLA és Tima Zoltán.

Gratulálunk!

További képek a díjátadóról a Galériában!

FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész TovábbképzőFUGA Budapesti Építészeti Központ - 10 éves a FUGA
Budapest Építészeti Nívódíja