Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész Kamara Chamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 318-2444
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:
kamarai kód:
jelszó:

2019. szeptember 15.
N Y I T Ó L A P
Budapest Építészeti Nívódíja 2019
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. szeptember 11.
Már csak 6 nap és zárul a pályázat. Ne maradjon le róla!

2019. szeptember 17. (kedd) 16.00 óráig lehet pályázni a „Budapest Építészeti Nívódíja 2019” cím elnyerésére.

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által meghirdetett díj elnyerésével a legkiemelkedőbb építészeti alkotások kaphatják meg a megérdemelt szakmai elismerést és figyelmet.

Tekintse meg beharangozó kisfilmünket!

A részvétellel kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a pályázat honlapján http://bpnivodij.hu/
A KERESZT – 13. SZÉK (Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia)
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. szeptember 10.
A konferencia előadásain való részvétel ingyenes, szeretettel várjuk az érdeklődőket. Az egésznapi részvételért a kamarai tagok – igény esetén – 3 kreditpontot kapnak.

A KERESZT – 13. SZÉK
(Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia)
2019. 09. 17. (kedd)
FUGA 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Mottó: Kereszt – „In hoc signo vinces” /e jelben győzni fogsz/

KonferenciaprogramLetölthető tartalom:
Eredeti tervező keresése
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. szeptember 5.
Keresem Perczel Károly (1913-1992), Perényi Imre (1913-2002), valamint Szrogh György (1915-1999) építészek örököseit.

Dr. Gáts Andrea LL.M.
ügyvéd, kodifikációs szakjogász
E-mail: titkarsag@gatsugyved.hu
Tel.: + 36 30 993 7657
+ 36 20 274 6459
Pályázati felhívás: „Budapest 2000 után”
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. szeptember 5.
Építészeti témájú publicisztikai pályázat 2000 után épült vagy megújult budapesti épületekről
A Summa Artium, a Budapest folyóirat kiadója a Magyar Építőművészek Szövetségével és az epiteszforum.hu portállal együttműködésben az alábbi pályázatot hirdeti meg.


Pályázati felhívás


„Budapest 2000 után”

Építészeti témájú publicisztikai pályázat 2000 után épült vagy megújult budapesti épületekről

A pályázat célja:
A XXI. századi Budapest kortárs építészetének, épített környezetének, urbanisztikai fejlődésének nyomon követése, szakmailag értékes megoldások, fejlődési trendek bemutatása és minél szélesebb körű megismertetése a Budapest folyóirat olvasóival és szélesebb közönséggel. Az építészettel kapcsolatos íráskészség és látásmód fejlődésének elősegítése a fiatalabb generáció körében.

Részvételi díj:
A részvétel ingyenes.

Időrend:
Pályázat kiírása: 2019. szeptember 3.
Beadás határideje: 2019. november 15. 12.00 óra
A díjak átadása: 2019. december

Részletes pályázati kiírás

Regisztrációs adatlap
Építészek kaptak egyetemi tanári címet
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. szeptember 5.
A köztársasági elnök egyetemi tanári kinevezésekről szóló határozata értelmében, az emberi erőforrások miniszterének a fenntartóval egyetértésben tett javaslatára, egyetemi tanári címet kapott Anthony John Gall, Szabó Levente DLA, Vasáros Zsolt DLA és Wesselényi-Garay Andor.
Gratulálunk!
VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. szeptember 4.
Fókuszban a szerkezetek tűzvédelmi tervezése - Lakiteleki Népfőiskola, 2019. szeptember 11-12.

Részletes program

A Magyar Építész Kamara az 1. napi részvételért 3, a 2. napi részvételért 1,5 továbbképzési pont értéket állapított meg.

A konferencia fővédnöke:
Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Nagy Gyula elnök Magyar Mérnöki Kamara
dr. Hajnóczi Péter elnök Magyar Építész Kamara

A konferencia szervezői:
Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága
Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara és Tűzvédelmi Szakcsoportja

Társszervezők:
Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozat
MMK TűzT Tűzjelző Berendezés Szakosztály
Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete


A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A kitöltött
jelentkezési lapot lehetőség szerint 2019. szeptember 5-ig várjuk. Az opcionális étkezés és szállás díját a jelentkezési lap tartalmazza.

Az esetleges kérdéseket a bacs.titkarsag@katved.gov.hu e-mail címre, vagy a 76/502-114-es telefonszámra várjuk.
Letölthető tartalom:
Gyászhír
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. augusztus 30.
Elhunyt Zajovics András György, a KASIB Kft. ügyvezetője

Letölthető tartalom:
Állami kitüntetések
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. augusztus 30.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a budapesti Várkert Bazárban az államalapítás ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket adott át.
MAGYAR ÉRDEMREND lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át:

- az építészettudomány területén végzett szakmai munkája, valamint oktatói és tudományos tevékenysége elismeréseként dr. Müller Ferenc építészmérnök, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Magyar Építészek Kamarája és Szövetsége volt elnöke,

- közel három évtizedes építészmérnöki pályája, valamint számos ikonikus hazai műemlék épület rekonstrukciójában végzett kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Oroszlány Ferenc Sándor építészmérnök, az OR-M Mérnöki Kft. ügyvezető igazgatója,

- négy évtizedes, sokoldalú alkotói pályája, valamint Miskolc város megújult arculatának kialakítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Puskás Péter Kós Károly-díjas, Pro Architectura díjas és Ybl Miklós-díjas építész, a Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. ügyvezetője, vezető tervezője.MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át:

- számos hazai műemlék épület rekonstrukciós munkálataiban végzett színvonalas szakmai tevékenysége elismeréseként Pandur Gábor, az Épkar Zrt. építésvezetője,

- Zala megye és Zalaegerszeg város épített örökségének megóvása és építészetének megújítása érdekében végzett munkája, valamint ifjúságnevelő és közösségépítő szolgálata elismeréseként Sziráki István nyugalmazott építészmérnök, a Mindszenty Iskoláért Alapítvány elnöke, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Műszaki Osztályának volt vezetője.

Gratulálunk!
Gyászhír
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. augusztus 30.
Dr. Kapy Jenő Ybl-díjas építész, egyetemi tanár 77 éves korában, 2019. augusztus 19-én hosszú betegség után elhunyt.


1942-ben született Kassán. Eredetileg festőművésznek készült, de érdeklődése hamar az építészet felé fordult. Az egyetem rajzi tanszékén diplomázott, tagja volt különböző művészeti szabadiskoláknak (Dési Huber István, Iparterv-képzőkör, Szerencsi képzőművészeti Szabadiskola, stb.), és számos kiállításon vett részt.

1967-ben végzett a BME Építész Karán, diploma-díjasként.

1968-1970 között a Lakótervnél dolgozott, majd 1970. és 1990. között az Iparterv vezető tervezője volt.

1990-től a Szent István Egyetem Építéstudományi Karának rendes tanára, illetve a Kapy & Társai Építészstúdió vezető tervező építésze volt, emellett a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Pécsi Tudomány Egyetemen és más, felsőfokú oktatási intézményekben is oktatott, kurzusokat tartott.

1990-ben megalapította a SZIE Ybl Miklós Főiskolai Karán a posztgraduális tervezés szakmérnöki képzést, ahonnan számos tehetséges hallgató került ki, akik azután a Mesteriskolán folytatták tanulmányaikat.

1998-ban DLA fokozatot szerzett, szakterülete: tervezésmódszertan, alkotásmódszertan. Előadó volt a Pécsi Képzőművészeti Egyetem doktorandusz képzésén.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták, ezek közül a legfontosabbak: Ybl Mikós díj, Kotsis Iván emlékérem (az oktatási tevékenységéért, 2006.), a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (az életművéért, 2009.).

2012-től teljesen visszatért a festészethez, munkáival számos csoportos és önálló kiállításon vett részt.

2019. augusztus 19-én, 77 éves korában,hosszú betegség után hunyt el. Temetésének időpontjáról a későbbiekben tudunk tájékoztatást adni.
Biatorbágy Városépítészetéért Díj
Bővebb ˅
www.epiteszforum.hu,
Titkárság,
2019. augusztus 30.
Idén alapította a helyi önkormányzat a Biatorbágy Városépítészetéért Díjat, amelyett Callmeyer Ferenc DLA kapott meg elsőként.


Callmeyer Ferenc Miskolcon született 1928. április 3-án. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett 1953-ban. A diploma megszerzése után a MEZŐTERV-nél mint tervezőépítész helyezkedett el, majd 1955 és 1963 között az Ipari Épülettervező Vállalatnál (IPARTERV) osztályvezetői munkakört töltött be. 1963-tól 1965-ig egy londoni tervező irodában dolgozott építészként, 1965-től a Tervezésfejlesztési és Építészeti Technikai Intézet (TTI) főosztályvezetője volt. 1951-től meghívott előadóként és gyakorlatvezetőként dolgozott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd 1984-től az angol nyelvű tagozaton c. egyetemi tanár. 1994-től az Építészmérnöki Kar Habilitációs Bizottságának tagja.

Számos építészeti és urbanisztikai cikke jelent meg szak- és ismeretterjesztő lapokban. Tanulmányokat írt a napenergia építészeti hasznosításáról, könyvei jelentek meg a korszerű iskolaépítésről. Szakmai elismerésként kétszer, 1956-ban és 1993-ban is megkapta az Ybl-díjat. Három alkalommal, 1978-ban, 1980-ban és 1989-ben is elnyerte az Építészeti Nívódíjat, majd a Prima-díjat. 1952 óta a Magyar Építőművészek Szövetsége alapító tagja, 1986-1990 között alelnöke, az Alkotó Tanács elnöke. A BME Építészmérnöki Karán 2001-ben aranyoklevelet kapott, az Egyetem Szenátusa 2011-ben gyémántdiploma adományozásával ismerte el értékes tevékenységét.

Még fiatal építészként kapott tervezési feladatot, hogy készítse el a biatorbágyi Szily-Fáy-kastély bontási terveit. Az épület felmérése után a bontási tervek helyett az épület átalakítási és felújítási tervét készítette el és meggyőzte feletteseit, hogy az épület megmenthető és tovább használható. Ennek köszönhető, hogy a kastély épülete még ma is áll és iskolaként funkcionál. "Azt hiszem, a rendhagyó kis történetből sok tanúságot lehet levonni. Különösen a fiatal építészek számára tekinthető példaértékűnek az esemény. Akár egy bontási terv átértékelésével is lehet maradandót alkotni" - írja Rumi Imre, Biatorbágy főépítésze. "Idén alapította a helyi önkormányzat a Biatorbágy Városépítészetéért Díjat. Tekintettel arra, hogy elsőként CöFö Tanár Úr kapta meg a díjat, magasra tettük a mércét a későbbi díjazattok kiválasztásában.

A díjátadás személyes vonatkozásai is különlegességet hordoznak magukban és maradandó emléket jelentenek. Mintegy harminc esztendővel ezelőtt, a vizsgabizottság elnökeként CöFö Tanár Úr írta alá az építész kari diplomámat. Soha nem gondoltam, hogy évtizedekkel később közreműködhetek a kitüntetésében. Már jó ideje tudom, hogy a sors az élet forgatókönyvének legnagyobb írója, amely rendkívül váratlan meglepetéseket képes okozni..."

Gratulálunk!
Vándoriskola felvételi – 2019
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. augusztus 1.
A Kós Károly Egyesülés Makovecz Vándoriskolája felvételt hirdet fiatal építészek számára.
A posztgraduális képzésre olyan pályakezdők jelentkezését várjuk, akik önálló tervezőként, vállalkozóként az építészeti tervezést magas színvonalon, közösségben kívánják művelni. A felvetteket októbertől alkalmazzuk.

A képzésen részt vevők az építészeti gyakorlatot az Egyesülés építész, tájépítész irodáiban sajátíthatják el szerkesztői, feldolgozói és önálló tervezési feladatokon keresztül. A vándorépítészek a hároméves munkaviszony ideje alatt elméleti képzéseken (előadások, tervezési pályázatok, táborok, szakmai kirándulások és elméleti kutatások) is részt vesznek.

A pályázat részvételi feltétele a feladatkiírás szerinti tervezési feladat elkészítése és a pályázó fontosabb munkáit, alkotásait bemutató portfólió beadása, valamint a személyes meghallgatáson való részvétel.

A tervezés feladat témája a Wekerle-telep egyik iskolájának új bejárati előtetője.

Letölthető felvételi kiírás

A kiírás elérhető a Makovecz Vándoriskola honlapján és facebook oldalán.
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész Továbbképző
Budapest Építészeti Nívódíja